Alles wat je moet weten over Draagzakken: 7 belangrijke facts

Het dragen van je baby in een draagzak bevordert niet alleen de ontwikkeling van je kind, maar versterkt ook de belangrijke band tussen ouders en kind. Hier ontdek je wat je moet weten over draagzakken.

1. Verschillende Draagsystemen

Er zijn verschillende draagsystemen, afhankelijk van jouw behoeften en wensen. Comfortabele draagzakken bieden bijzonder veel gemak voor zowel ouder als kind. Ze moeten eenvoudig aan te trekken en aan te passen zijn, en moeten uitstekende stabiliteit voor het kind bieden.

Comfortabele draagzakken hebben ook als voordeel dat de vorm van de schouderbanden kan variëren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen zogenaamde X-bandjes en H-bandjes. De X-bandjes kruisen op de rug, terwijl de H-bandjes recht langs de rug lopen.

draagzak

Welk type draagzak het beste bij jou past, hangt volledig af van jouw individuele voorkeuren. Over het algemeen is een X-draagzak bijzonder geschikt om je baby op de borst te dragen. Een H-draagzak maakt het comfortabeler om je kind op je rug te dragen, omdat de bandjes niet over je borst kruisen.

Beide typen draagzak verdelen het gewicht van de baby gelijkmatig over de schouders en garanderen ook de belangrijke zithouding van het kind (gespreide hurkhouding). Het draagcomfort is vergelijkbaar voor beide typen, omdat de schouderbanden zijn geoptimaliseerd voor de respectievelijke draagmethode.

2. De juiste houding: M-Positie

Kinderen zijn geboren om gedragen te worden. Heb je bijvoorbeeld ooit opgemerkt dat baby's automatisch hun benen optillen als je ze optilt? Het is een reflexpositie waarbij de knieën op navelhoogte zijn en de dijen zich in een hoek van 90 graden spreiden. Deze positie wordt ook wel de M-positie genoemd.

De baby moet altijd worden gedragen met een licht gebogen rug. Een draagzak moet dit versterken, zodat de baby niet hoeft op te staan. De gevormde gebogen rug ontwikkelt verder de dubbele S-vorm van de rug.

Verstelbaar:

De juiste M-positie is cruciaal om heupdysplasie te voorkomen. Heupdysplasie ontwikkelt zich bijvoorbeeld wanneer de benen van het kind te ver naar beneden hangen. Daarom moet een draagzak altijd een continu verstelbare stang hebben. Deze moet reiken vanaf de achterkant van de knie tot de achterkant van de knie wanneer de benen van de baby zijn opgetrokken.

draagzak_pasgeboren

In een gedetailleerde blogpost geven we enkele belangrijke tips om de hurk-spreid positie te waarborgen.

Hoofdsteun, weer & gezichtsbescherming 

aangezien baby's vaak hun hoofd nog niet zelfstandig kunnen optillen, kan een hoofdsteun stabiliteit en veiligheid bieden. Het dient ook als

3. Leeftijd of gewicht voor draagzak

Je kunt je kind in een draagzak dragen vanaf de geboorte (ongeveer 3,5 kg). Een pasgeboren verkleining is zeer belangrijk voor zeer kleine baby's om extra stabiliteit te bieden.

Er is geen limiet aan hoelang je je baby in de draagzak kunt dragen. In principe zo lang als het kind het prettig vindt. Maar uit ervaring willen kinderen vanaf ongeveer 1,5 jaar de wereld ontdekken en zelf lopen. Deze leeftijd komt overeen met een gewicht van ongeveer 15-20 kg.

4. Eén voor Alles

Eén draagzak voor mama, papa en kind. Dit is zeer belangrijk zodat zowel moeder als vader de draagzak eenvoudig en zonder complicaties kunnen verwisselen. Draagzakken moeten daarom comfortabele instelmogelijkheden hebben. Beide ouders moeten zich er prettig in voelen en het moet visueel aantrekkelijk zijn, zodat zowel moeder als vader zich er comfortabel in voelen.

5. Kijkrichting: naar het hart

Heb je het typische beeld uit films en tv in je hoofd, waar de baby nonchalant naar voren wordt gedragen? Deze positie is erg ongunstig vanuit een ergonomisch oogpunt.

Het wordt aanbevolen om je kind naar je toe te dragen, buik tegen buik. Bijna op hoofd-kus-hoogte.

6. Snelheid bij het aantrekken

Bij het kopen van een draagzak is het zinvol om te controleren of deze geschikt is voor zowel moeder als vader. Zo'n draagzak moet eenvoudig en snel aan te trekken zijn voor beide ouders zonder veel gespen of aanpassingen te hoeven doen. Dit is vooral belangrijk als de baby slaapt of de draagzak snel aan een andere persoon moet worden overgedragen.

7. Samenvatting

  • Het dragen van baby's versterkt de band en het welzijn
  • Draag je kind naar je toe: Ergonomisch correcte draagzakken bevorderen de gezonde ontwikkeling van de heupen en rug van de baby
  • Let op de M-positie en een licht gebogen rug. Gebruik hiervoor de verstelbare stang. Gebruik de hoofdsteun om het hoofd van de baby te stabiliseren
  • Kies een draagzak die goed is voor zowel moeder, vader als baby. Met andere woorden, een draagzak die je snel kunt verwisselen van moeder naar vader zonder de baby te storen.
  • Baby's kunnen vanaf de geboorte worden gedragen (ongeveer 3,5 kg) Als baby's iets ouder zijn, kun je ze op je rug dragen

Ontdek alle Rookie draagzakken